Daaliat

Dahlia Dinnerplate

Viime kesänä – vai onko se jo toissakesä – minulla oli muutama sievä, torilta hankittu daalia, jotka kukkivat myöhään syksyyn asti. Niiden juurakoiden talvehdittaminen ei oikein onnistunut autotallissa. Siellä oli joko liian lämmin tai liian kylmä.

Toukokuussa hankin muutamia daalian juurakoita ja istutin ne ruukkuihin, jotta saisin elokuussa nauttia muutamista sievistä daalioista. Kesäkuussa ne pääsivät vastaperustettuun kukkapenkkiin gladioluskorien viereen.

Ne kasvoivat.

Ne kasvoivat, kasvoivat ja kasvoivat. Heinäkuussa kaktusdaalia alkoi kukkia, mutta muut tekivät vain varsia ja lehtiä. Ja minkälaisia varsia, valtavia, kuin pienten puiden runkoja. Ne olivat varmaankin 120 cm korkeita kunnes ukkossade kaatoi ne kaikki. Silti ne pyrkivät pystyyn, nostivat ainakin nuppuvarsiaan. Nuppuja alkoi avautua vasta syyskuussa ja silloin muistin istuttaneeni lajiketta nimeltä Dahlia Dinnerplate. Olisihan tuo pitänyt tajuta: päivällislautasen kokoisia kukkia eivät kannattele mitkään pienet sievät daalianvarret.

Vielä ei ole ollut yhtään pakkasyötä. Kuvittelin syyskuussa kaivavani sievästi kukkineet, pakkasyön mustuttamat daaliat ylös ja laittavani sipulikukat niiden kuoppaan. Mutta nuo valtavat daaliapuut senkun rehottavat ja tekevät uusia nuppuja minkä ehtivät.

Mihin minä laitan ne laukat ja tulppaanit?

Mihin minä laitan nuo daaliapuut, jos niiden juurakoiden talvehdittaminen onnistuu? Tuohon penkkiin talon edustalle ne tilanvaltaajat eivät voi palata. Ehkä ne päätyvät pressukesannon paikkaan, jossa kasvoivat parin metrin korkuiset japanintattarit, kunhan ensi kesänä olen kaivanut tatarten juurakot ylös ja varmistunut siitä, etteivät ne palaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s