Kouliminen ei tarkoita oppimista

Taimi-ikkunaPyysin puolisoa ensi tammikuussa muistuttamaan minua kaameasta koulintaurakasta, jos hän näkee minun selailevan siemenluetteloita silmät kiiluen. Luultavasti se ei auta yhtään. Auttaisiko, jos nyt kuvailisin tähän inhorealistisesti, miten olen viettänyt kaksi lomapäivää pääsiäisen jälkeen?

Ensin raivataan tiskipöytä, sitten pengotaan pikkueteisen roinakasasta multaämpäri, multapussi, perliittipussi ja ruukkusorapussi. Haetaan alakerrasta monta laatikollista kylvöastioita. Sekoitetaan multa-perliittiseos. Täytetään viisisataa turveruukkua seoksella. Sekoitetaan lisää multaseosta ja täytetään loput turveruukut. Kastellaan turveruukkujen multa. Lisätään niihin päälle hiukan kuivempaa multaa ämpäristä. Etsitään alusastioita turveruukuille pikkueteisen roinakasasta. Etsitään paikkoja turveruukuille pöydiltä, lattioilta, hyllyiltä.

Etsitään sopiva tikku. Pyöritellään tikulla reikä turveruukun multaan. Tartutaan laitimmaiseen sirkkalehteen peukalolla ja etusormella ja työnnetään tikku varovasti multaan taimen vieressä ja käännellään hiukan, kunnes taimi nousee. Nostetaan taimi kylvöalustasta ja siirretään se turveruukun reikään ja tökitään varovasti tikulla multaa ympärillä, kunnes se pysyy pystyssä. Toistetaan tämä kaksisataa kertaa, kunnes jalat ovat puutuneet seisomisesta lähes tunnottomiksi, mutta jotenkin kummallisesti silti särkeviksi pölkyiksi.Siperian pallo-ohdake

Levitellään ruokapöydälle muovia ja sanomalehteä ja kannetaan loput turveruukut, taimiastiat ja multaämpäri sinne. Istutaan alas helpotuksesta huokaisten ja otetaan ruukku. Pyöritellään tikulla reikä turveruukun multaan. Tartutaan laitimmaiseen sirkkalehteen peukalolla ja etusormella ja työnnetään tikku varovasti multaan taimen vieressä ja käännellään hiukan, kunnes taimi nousee. Nostetaan taimi kylvöalustasta ja siirretään se turveruukun reikään ja tökitään varovasti tikulla multaa ympärillä, kunnes se pysyy pystyssä. Toistetaan tämä kolmesataa kertaa, kunnes takapuoli on puutunut tunnottomaksi ja alaselkään on ilmestynyt hillitön särky.

Siivotaan pöytä, siivotaan tiskipöytä, todetaan mullan loppuneen, kannetaan Hesperia matronalis, illakkokoulintaruukut alakertaan ja pinotaan ne muovilaatikoihin ikkunan eteen ja huomataan, että vielä olisi kolme kylvöastiaa pursuamassa taimia, odottamassa samaa käsittelyä. Päätetään, ettei ikinä enää kylvetä ainoatakaan siementä mihinkään. Muistetaan, että pitäisi hakea kylmäkäsittelystä hangen alta noin kaksikymmentä kylvöastiaa sisälle viileään eteiseen itämään.

No niin. Tämän kun luen ensi tammikuussa, niin muistan näiden päivien uupumuksen, epätoivon, jalka- ja selkäsäryn. Niiden yksinomainen aiheuttaja on siemenluetteloiden kiilusilmäinen selailu tammikuussa. Tai sitten en. Luultavasti muistan vain taimi-ilon.

Taimi-ilo on lämmin liikahdus, kurkkua kuristava onni, aavistus hennosta elämästä, jota pitää vaalia ja varjella. Se on sukua vauvan tuoksun muistolle, ensimmäinen ynähdys ja tuhina, ryppyinen pieni elämä käsivarrella. Huis hais unohtuvat raskauden vaivat eikä vaipanvaihtoa tai valvomista ole olemassakaan.

Echinacea purpurea

Punahatut ennen


Echinacea purpurae

Punahatut jälkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s