Utopia vai dystopia?

En nähnyt painajaisia itkevistä taimilapsista, mutta keksin hauskan aiheen tieteisnovelliin. Tarinassa on yhteiskunta, joka on ratifioinut kasvien oikeuksien julistuksen.

Monet valtiot siinä ajassa ovat. Oikeuksien julistus on lopulta hyväksytty laajalti, vaikka tällä kertaa maailmankuvan mullistusta eivät vastustaneetkaan jyrkimmin katolisen kirkon edustajat, vaan kasvissyöjät. Näkemys kasveista tuntevina olentoina kun romahdutti heidän toimintansa eettisen perustan kertaheitolla. Tässä utopiassa-dystopiassa kasvilääketiede ja kasvipsykologia ovat voimakkaasti kasvavia tieteenaloja.

Tarinan taustalta löytyy paitsi taimien odotus, myös viime viikon blogikoulutus, kouluttajana Katleena Kortesuo. Kun keskusteltiin organisaation tiedotuskanavista, hänen viestinsä oli se, että on vain pakko käyttää sitä kanavaa, mitä nyt kaikki käyttävät, vaikka se jäisi lyhytikäiseksi. ”Vaikka muutaman kymmenen vuoden kuluttua kaikki viestisivät vain telepaattisesti, niin Twitteriä ei voi sen vuoksi jättää väliin”, hän sanoi.

Haa! Mikä ihana kertomuksen aihe. Mutta tarinaa kehitellessäni mietin, että jos meillä olisi päässämme viestintäsiru niin olisiko tämä langaton verkko lajinsisäinen vai lajienvälinen? Miten erotetaan ihmisen ja simpanssin aaltopituudet toisistaan? Ihmisen ja koiran? Entä ihminen ja kasvi? Ei se niin mahdoton ajatus ole… Viherpihan päätoimittaja Auli Honkanenkin (http://www.viherpiha.fi/lehti/uusinlehti) pohti pääkirjoituksessaan kasvien salaista elämää, jota emme täysin ymmärrä.

Tarinani yhteiskunnassa onnelliset tomaatit, kurkut ja banaanit ovat ruokakauppojen kilpailuetu. Kasvinpuolustajat käyvät tekemässä tehomaataloutta harjoittaville peltomaille salaperäisiä viljaympyröitä – vai keksisikö joku, miten kaksi miljoonaa vehnänkortta voisi vapauttaa kuin munkit eikun minkit häkeistään?

Niin, ja siinä maailmassa siemenpusseihin saa itse valita, montako siementä tarvitsee (kertaa sata, jaettuna itävyysprosentilla).

P.S. Samettikukat ovat jo itäneet. Viidessä päivässä! Petuniatkin aloittelevat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s