Kevättä eteisessä

eteisesikko1Lauantaiyönä satoi parikymmentä senttiä lunta siemenastioideni lisäsuojaksi. Se on hyvä, koska viime yönä puolestaan oli kahdenkymmenen asteen pakkanen.

Onneksi kevään voi tuoda sisään. Ulkoeteinen on viileä ja valoisa ja esikkokin toivottavasti kukkii siellä pitkän aikaa. Helmililjat ovat jo kukkineet. Sekä esikon että helmililjat voi istuttaa puutarhaan, kunhan kevät koittaa. Kunpa löytäisin jostakin lumikellojakin. Istutin niitä viime syksynä lehmuksen juurelle, mutta siinä on nyt metri lunta.

Olen yrittänyt tehdä kasvijakoa tulevina vuosina perustettaviin kukkapenkkeihin ja selvitellyt sitä varten perennojen jakoa kalkinsuosijoihin ja happaman maan kasveihin. Joistakin lajeista useimmat ovat yhtä mieltä. Mutta esimerkiksi vuohenjuurta joku väittää kalkinsuosijaksi, toinen kalkinkarttajaksi. Sinivuokkoa väitetään kalkinsuosijaksi, mutta hei haloo, luonnossahan se kasvaa kuusimetsissä, joissa taatusti on hapan havumetsämaa. Kuusimetsän maaperä pysyykin happamana varisevien neulasten vuoksi. Lähteinä ovat olleet lähinnä Puutarha.netin kasvikortisto ja keskustelu sekä Perennials.com -sivusto

Selvää kuitenkin on, että esimerkiksi lehmuksen alla oleva varjopenkki täytyy möyriä uuteen uskoon. Rönsytiarella ja jaloangervo vierekkäin ja kahvinporoja maanparannukseksi. Taponlehti ja varjoliljat toiseen päähän ja runsaasti kalkkia keväisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s